Demokracie ve firmě má ovšem mnoho podob. Neplatí, že klasické rozdělení management – zaměstnanci je ze své podstaty autoritářské a nedemokratické. Svoboda v zaměstnání spočívá v něčem zcela jiném, a to ve kvalitním a empatickém vedení, které má vizi a strategii. A jako takové vám jako zaměstnanci umožní se realizovat, být platným a respektovaným členem týmu a nabídne vám možnost profesního růstu. 

Systém tzv. svobodných firem je dle mých zkušeností v českých luzích a hájích ve většině případů odsouzen k nefunkčnosti. Může být úspěšný, ale spíš se jedná opravdu o výjimku než pravidlo. V tomto smyslu bych koncept „svobodných firem“ označil za módní vlnu. Zaměstnavatelé a především zaměstnanci na takovou míru svobody nejsou v Česku připraveni. Zatím. Protože svoboda jde v ruku v ruce i s odpovědností, která je v případě svobodné firmy rozmělněna. Platí zde: "příliš mnoho psů - zajícova smrt."

Je naprosto oprávněné a i potřebné firemní kulturu v Česku výrazně zlepšit. Firemní kultura dnes již prokazatelně úzce souvisí s ekonomickou výkonností firmy. Nicméně není nezbytné kvůli tomu otáčet firemní hierarchii o 180 stupňů. Změňte přístup ke svým zaměstnancům, polidštěte jej, pěstujte ve vedení empatii a ochotu naslouchat jiným názorům, aniž byste je braly jako osobní útok na své ego. A zjistíte, že v menším či větším měřítku se přibližujete konceptu svobodné firmy. Touha po „svobodné firmě“ ze strany zaměstnanců totiž zcela oprávněně odráží často nezdravý přístup managementu k podřízeným.

Z vlastních zkušeností vím, že dobře funguje přístup, kdy se šéf co nejvíce pohybuje mezi lidmi, řeší mezi nimi pracovní problémy atd. Skoro byste nepoznali, kdo v pracovním kolektivu je šéf a kdo podřízený. Přirozeněji tak šéf i zaměstnanec naváže vztah nejen s firmou, odvětvím a svými úkoly ale zejména se všichni zúčastnění sblíží mezi sebou navzájem.

Máte-li dobrého šéfa, jasně stanovené pravidla odměňování vč. motivační složky, nepotřebujete mít kontrolu nad výši vaší mzdy ani nad obsazením managementu. Prostě jste v práci spokojeni. A právě v tom tkví vaše svoboda.